فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اسدیان، محمدرضا حیدری*، حمیدرضا دولت خواه صفحات 1-10
    مقدمه

    انتقال بیماران بدحال بستری در بخش های مراقبت ویژه که به طور عمده با هدف انجام فرایندهای تشخیصی و درمانی انجام می شود می تواند با بروز حوادث ناخواسته همراه باشد. این پژوهش با هدف تعیین بروز حوادث ناخواسته و عوامل خطر مرتبط با آن در هنگام انتقال بیماران بخش های مراقبت ویژه انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی داده های انتقال بیماران در طی یک دوره شش ماهه توسط چک لیست حوادث ناخواسته جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آمار توصیفی و استنباطی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار، آزمون مربع کای، آزمون دقیق فیشر و آزمون من ویتنی) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    536 بیمار (2/91 درصد) دچار حادثه ناخواسته شدند. میزان بروز حوادث ناخواسته مرتبط با بیمار، مرتبط با کارکنان و مرتبط با تجهیزات به ترتیب 5/65 درصد، 3/73 درصد و 8/7 درصد بود. میزان بروز حادثه ناخواسته در مردان بالاتر از زنان بود (035/0=P). میزان بروز حادثه ناخواسته در انتقال با برانکارد به طور معناداری بالاتر از روش های دیگر (001/0 >P) بود. میزان بروز حادثه ناخواسته در ICU به طور معناداری بالاتر از CCU بود (001/0=P). بین بروز حادثه ناخواسته و وجود تجهیزاتی مانند کپسول اکسیژن (001/0 >P)، مانیتور قلبی (047/0=P)، ونتیلاتور پرتابل (004/0=P)، پالس اکسی متر (001/0>P) و نرده محافظ تخت (001/0 >P) ارتباط معنادار آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که میزان بروز حوادث ناخواسته بالا است. سازمان ها باید خطرات حین انتقال را شناسایی و با آن ها فعالانه برخورد کنند. استفاده از چک لیست و ابزارهای ارتباطی مرتبط با انتقال اطلاعات می توانند کیفیت و ایمنی انتقال را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: حوادث ناخواسته، انتقال بیمار، عوامل خطر، بخش مراقبت ویژه
  • محمدحسن دم شناس، احمد رستگاریان، مسعود قانعی، محمد رحمانیان، محمد صادق صنیع، ناصر حاتمی، نوید کلانی، رضا صحرایی* صفحات 11-20
    مقدمه

     سالانه در جهان تعداد زیادی اعمال جراحی چشم انجام می گیرد که یکی از رایج ترین آن ها عمل جراحی کاتاراکت است. با توجه به این که طول عمل جراحی کاتاراکت کوتاه بوده می توان از ماسک حنجره ای به جای  لوله تراشه که عوارض بیشتری دارد، استفاده کرد. با این وجود همچنان واکنش های خروج از بیهوشی و پایداری علایم همودینامیک به دلیل حساس بودن عمل جراحی چشم مورد بررسی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش استفاده از ژل لوبریکانت و نرمال سالین حین قرار دادن ماسک حنجره ای راه هوایی(LMA) بر روی علایم همودینامیک و واکنش های خروج از بیهوشی در بیماران تحت عمل جراحی کاتاراکت انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور بر روی 120 بیمار تحت عمل جراحی کاتاراکت صورت گرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مساوی 60 نفری نرمال سالین و ژل لوبریکانت تقسیم شدند. فشار خون سیستول و دیاستول، ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی قبل و بلافاصله بعد از اینداکشن5 دقیقه بعد از عمل،15 دقیقه بعد از عمل،30 دقیقه بعد از عمل  و در ریکاوری محاسبه شد. همچنین اپیزودهای سرفه، گلو درد و تهوع و استفراغ در ریکاوری، 1، 6، 12 و 24 ساعت بعد از عمل در بخش چشم پزشکی ثبت شد.

    یافته

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که گروه های مورد مطالعه از لحاظ ویژگی های دموگرافیک تفاوت معنی داری نداشتند.

    کلیدواژگان: نرمال سالین، ژل لوبریکانت، کاتاراکت، ماسک حنجره ای، علائم همودینامیک
  • عبدالرضا ستوده جهرمی، ملیحه مرادزاده، محمد کارگر*، فرشید کفیل زاده، مرضیه جمالی دوست صفحات 21-31
    مقدمه

    با وجود پیشرفت های چشمگیر در تشخیص و درمان، سرطان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در دنیا محسوب می شود. کروسین به عنوان کاروتنویید اصلی موجود در زعفران، اثرات ضد توموری قوی در تومورهای پستان، لوزالمعده و معده از خود نشان داده است. با این حال، هنوز اثرات ضد لنفومای کروسین به ویژه در لنفوم های سلول B مشخص نیست. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر سایتوتوکسیسیتی کروسین روی سلول های B ترانسفورم شده با ویروس اپشتین بار لنفوم بود.

    روش کار

    در این مطالعه، تاثیر کروسین بر رده سلولی  CO 88BV59-1 LCL که نوعی لنفوم B آلوده به ویروس اپشتاین بار است مورد بررسی قرار گرفت. سلول ها به مدت سه روز با کروسین 2/0 تا 200 میکرومولار تحت درمان قرار گرفتند. میزان زنده مانی سلول و آپوپتوز به ترتیب با استفاده از روش MTT و فلوسیتومتری مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین بیان miRNA-15a3p و miRNA-15a5p توسط Real-Time PCR تعیین شد.

    یافته ها

    کروسین به طور قابل توجهی تکثیر و آپوپتوز ناشی از سلول های آلوده به ویروس به روش وابسته به دوز و زمان را مهار کرد (05/0 <P). در سلول های تیمار شده با کروسین تغییر معناداری در میزان بیان miRNA-15a3p و miRNA-15a5p در مقایسه با سلول های تیمار نشده مشاهده نشد  (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که با توجه با تاثیر کروسین در کاهش زنده مانی و افزایش آپوپتوز سلول های لنفومی و همچنین عدم تغییر در میزان بیان  miRNA-15a می توان از آن به عنوان یک کاندید درمانی در درمان لنفوم سلول B مرتبط با ویروس اپشتاین بار در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، لنفوم سلول B، کروسین
  • سحر صباغ زاده، فاطمه روح الله، سید مهدی سادات*، اعظم بوالحسنی صفحات 32-42
    مقدمه

    برخلاف موفقیت هایی که در زمینه تولید داروهای ضدویروسی مشاهده شده، درحال حاضر هیچگونه واکسن موثری علیه ویروس HIV شناسایی نگردیده است. جهت دستیابی به یک واکسن موثر بر علیه ویورس HIV، نیازمند پاسخ ایمنی قوی همورال و سلولی است لذا دستیابی به  واکسنی کارامد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی ایمنی زایی پروتئین نوترکیب LDP12-Nef-MPER-V3 در موش BALB/c، جهت القای پاسخ های موثر بوده است.

    روش کار

    در مطالعه حاضر، جهت ایمنی زایی از 55 موش ماده در 11 گروه با 5 سر موش در نظر گرفته شد. تزریق ها سه بار با فاصله سه هفته ای، به صورت زیر جلدی انجام شد. دو هفته بعد از آخرین تزریق، پاسخ های ایمنی همورال و سلولی به ترتیب در سرم و سلول های طحال موشی و با استفاده از روش الایزا سنجش شدند. در نهایت داده ها بوسیله آزمون Mann-Whitney u test ، ارزیابی شدند.

    یافته ها

     اگرچه در تمامی گروه های اصلی سطح ترشح آنتی بادی اختصاصی با تیتراسیون مختلف مشاهده شده، لیکن تیتر آنتی بادی  در گروه هایی که آنتی ژن واجد پپتیدLDP12 به همراه ادجوانت را دریافت نمودند، نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (p=0.045) همچنین، ایزوتایپ غالب در گروه ایمن شده با LDP12  به همراه Hsp27 از نوع IgG2a (شاخص تحریک پاسخ Th1) بود.

    نتیجه گیری

    داده های تحقیق بیانگر قابلیت القای تحریک سیستم ایمنی توسط رژیم تزریقی LDP12-Nef-MPER-V3  به همراه ادجوانتHp91  می باشد که امکان دستیابی به یک واکسن موثر بر علیه HIV را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: واکسن، HIV-1، LDP12، ایمنی زایی، BALB، c، Nef-MPER-V3
  • محمدجواد عبدی، پارسا یوسفی چایجان، زهرا اسلامی راد*، رضا حاجی حسین، اعظم احمدی صفحات 43-48
    مقدمه

    ژیاردیازیس عفونت  روده کوچک با انتشار جهانی استانتقال انگل فقط توسط کیست های رسیده انجام می شود. شناسایی توزیع جغرافیایی اسمبلیج ها و ژنوتیپ های ژیاردیا اینتستینالیس به منظور تعیین الگوی انتقال آنها در هر منطقه از کشور اهمیت دارد. لذا مطالعه کنونی به منظور تعیین اسمبلیج غالب ژیاردیای در نمونه های انسانی شهر اراک انجام شد.

    روش کار

    نمونه های مدفوع آلوده به ژیاردیا از آزمایشگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک جمع آوری و کیست های ژیاردیا به روش شناورسازی  جداسازی شد و استخراج DNA به روش فنل- کلروفرم بر روی این نمونه ها انجام شد. محصول استخرج DNA در واکنش PCR بر پایه شناسایی ژن بتاژیاردین  استفاده شد و محصول این واکنش جهت توالی یابی  ارسال گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 25 نمونه مدفوع آلوده  به ژیاردیا مورد بررسی قرار گرفت و 12 محصول  واکنش PCR جهت توالی یابی ارسال گردید. از این نمونه ها 10 توالی تشابه  98 درصدی با توالی LC508640.1 و LC508640.1 بوده و  2 نمونه تشابه 97 درصدی با  توالی JN616244.1 انگل ژیاردیا اینتستینالیس داشت. این ایزوله ها در ژن بانک ثبت شدند   نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اسمبلیج غالب انگل ژیاردیا اینتستینالیس در شهر اراک از نوع A می باشد.

    نتیجه گیری

    اسمبلیج همه ایزوله های بدست آمده در مطالعه کنونی با نوع A تطابق داشت. با توجه به این که اسمبلیج A بیشتر انسان و سایر پستانداران را آلوده می به نظر می رسد الگوی  اپیدمیولوژیکی انتقال ژیاردیا در شهر اراک ، زیونوتیک است.

    کلیدواژگان: آنتروپوزئونوتیک، اسمبلیج، اراک، زئونوتیک، ژیاردیا، ژنوتایپ
  • فرهنگ هوشمند، محمد شجاعی، کرامت الله رحمانیان * صفحات 49-56

    مقدمه: 

    اختلال چربی خون (Dyslipidemia) یکی از فاکتورهای شناخته شده و قابل پیشگیری بیماری کرونر قلب است. هدف این مطالعه تعیین شیوع اختلال چربی خون و برخی عوامل مرتبط با آن در بالغین شهری جهرم، ایران بود.

    روش کار

     این مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی 891 نفر از ساکنین 30 سال به بالای شهر جهرم در استان فارس، ایران، انجام گردید. داده هایی همچون سن، جنس، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و شاخص توده بدنی جمع آوری گردید. سطح p کمتر از 05/0 به عنوان معنی داری آماری در نظر گرفته شد.

    نتایج

     به طور کلی، شیوع اختلال چربی خون در افراد شرکت کننده در این مطالعه 1/78 درصد (فاصله اطمینان 95%: 8/80- 4/75%) بود. شیوع هیپرکلسترولمی، هیپرتری گلیسیریدمی، LDL-C بالا و HDL-C پایین به ترتیب برابر 8/46 درصد، 0/40 درصد، 6/41 درصد و 8/42 درصد در افراد مورد مطالعه بود. شیوع اختلال چربی خون در زنان (6/83 درصد) به طور معنی داری بیشتر از مردان (5/71 درصد) بود (001/0=p). جنس (زن)، اضافه وزن و چاقی از فاکتورهای خطر اختلال چربی خون بودند.

    نتیجه گیری

    اختلال چربی خون در جنوب ایران از مشکلات عمده سلامت است. بنابراین، برنامه غربالگری بایستی در نواحی شهری جهرم جهت شناسایی زودهنگام اختلال چربی خون انجام شود. توجه به چاقی و اضافه وزن برای تغییر سبک زندگی افراد مبتلا به اختلال چربی خون ضروری هستند.

    کلیدواژگان: جنس، چاقی، لیپوپروتئین، فاکتور خطر، جهرم
|
  • Mahdi Asadiyan, Mohammad Reza Heidari*, HAMID REZA Dolatkhah Pages 1-10
    Introduction

    Transfer of critically ill patients admitted to intensive care units mainly for the purpose of performing diagnostic and therapeutic procedures can be associated with adverse events. The purpose of this study was to determine the relationship between the incidence of adverse events and its associated risk factors during the transfer of ICU Patients.

     Material & Methods

     In this descriptive cross-sectional study, patient data were collected through a checklist of adverse events over a 6-month period. The data were analyzed by descriptive and analytical statistics using SPSS software (version 22).
     Results

     536 patients (91.2%) had adverse events. The incidence of patient-related, staff-related, and equipment-related adverse events was 65.5%, 73.3%, and 7.8%, respectively. The incidence of adverse events was higher in men than women (P= 0.035). The incidence of adverse events in stroke transfer (51.9%) was significantly higher than other methods (P<0.001). Incidence of adverse events in ICU was significantly higher than CCU (P= 0.001). There was a statistically significant correlation between the occurrence of adverse events and the presence of equipment such as oxygen cylinder (P<0.001), cardiac monitor (P=0.047), portable ventilator (P=0.004), pulse oximeter (P<0.001) and bedside railing (P<0.001).

     Conclusion

     The results showed that the incidence of adverse events was high. Organizations must identify and actively address risks during the transition. The use of checklists and communication tools related to data transfer can improve the quality and safety of transfer.

    Keywords: Adverse Events, Patient Transfer, Risk Factors, Intensive Care Unit
  • Mohammad Hashem Damshenas, Ahmad Rastgarian, Masoud Ghanei, Mohammad Rahmanian, Mohammad Sadegh Sanei, Naser Hatami, Navid Kalani, Reza Sahraei* Pages 11-20
    Introduction

    Many eye surgeries are performed annually in the world, one of the most common of which is cataract surgery. Due to the short length of cataract surgery, a laryngeal mask can be used instead of a tracheal tube, which has more complications. However, withdrawal reactions from anesthesia and the persistence of hemodynamic symptoms due to the sensitivity of eye surgery are still being studied. The aim of this study was to compare the two methods of using lubricant gel and normal saline while applying laryngeal airway mask (LMA) on hemodynamic symptoms and anesthesia reactions in patients undergoing cataract surgery.

    Methods

    This randomized double-blind clinical trial study was performed on 120 patients undergoing cataract surgery. Patients were randomly divided into two equal groups of normal saline and lubricant gel. Systolic and diastolic blood pressure, heart rate and arterial blood oxygen saturation before and immediately after induction were calculated 5 minutes postoperatively, 15 minutes postoperatively, 30 minutes postoperatively and in recovery. Episodes of cough, sore throat, nausea and vomiting were also recorded in recovery, 1, 6, 12 and 24 hours after surgery in the ophthalmology ward.

    Results

    The findings of the present study showed that the study groups did not differ significantly in terms of demographic characteristics

    Keywords: Normal saline, Lubricant gel, Cataract, Laryngeal mask, Hemodynamic symptom
  • Abdolreza Sotoodeh Jahromi, Maliheh Moradzadeh, Mohammad Kargar*, Farshid Kafilzadeh, Marzieh Jamalidoust Pages 21-31
    Introduction

    Despite advances in diagnosis and therapy, cancer is still the main cause of death worldwide. Crocin, the major carotenoid in saffron, exhibits potent anti-tumor effects in breast, pancreas, and gastric tumors. However, the anti-lymphoma effects of crocin are still unclear, especially in B cell lymphomas. The present study aimed to evaluate the cytotoxic effects of crocin on EBV-infected transformed B cell.

    Material and Methods

    In this study, the effects of crocin on CO 88BV59-1 LCL – an Epstein‐Barr‐Virus (EBV) Infected Transformed B cell was examined. The cells were treated with crocin (0.2-200 µM), for 3 days. Cell viability and apoptosis were evaluated using MTT, and flow cytometry techniques respectively. Also, miRNA-15a genes expression were determined by real-time PCR.

    Results

    Crocin significantly inhibited proliferation and induced apoptosis in EBV infected cell-line in a dose and time-dependent manner (P<0.05). There was no significant change in the expression of miRNA-15a3p and miRNA-15a5p in treated cells compared to untreated cells (P>0.05).

    Conclusions

    The results suggested that crocin can be considered for preclinical and also clinical testing in EBV-associated B cell lymphoma treatment. The results showed that due to the effect of crocin in reducing the survival and increasing apoptosis of lymphoma cells and also due to the lack of change in the expression of miRNA-15a, it can be considered as a therapeutic candidate in the treatment of EBV-associated B cell lymphoma.

    Keywords: Apoptosis, B Cell Lymphoma, Crocin
  • Sahar Sabaghzadeh, Fatemeh Rohollah, Seyed Mehdi Sadat*, Azam Bolhassani Pages 32-42
    Introduction

    In spite of the improvements in developing antiretroviral treatments, there are no approved HIV vaccines. To achieve an effective vaccine against HIV-1 requires induction of strong humoral and cellular immune responses, so developing an effectual vaccine is required. The aim of this study was the immunological assessment of HIV-1 Nef-MPER-V3 harboring LDP12 penetrating peptide in BALB/c mice in order to induce effective immune responses. Materials &

    Methods

    In the current study, presenting 55 female mice were utilized for immunization with LDP12-NefMPER-V3. The mice were divided into 11 groups with 5 mice each group. Immunizations were performed three times at three week intervals and subcutaneously in a volume of 100 μl per mouse. Two weeks after final injection, humoral and cellular immune responses were evaluated in blood serum and splenocytes respectively, by using ELISA method. Finally, the data analysis was performed, using Mann-Whitney u test.

    Results

    Although the level of total antibody production was observed in all main groups with different titrations, but the antibody level was higher in the mice groups that injected with the LDP12 antigen with adjuvants immunity than in the control group (p=0.045). Also, IgG2a was the predominant isotype (Th1-biased response) in mice immunized group that had LDP12 antigen with Hsp27 adjuvant.

    Conclusion

    The data indicated that the high immune system stimulating capabilities of LDP12-Nef-MPER-V3 injection regime accompanied by Hp91 adjuvant, which provides the potential for an efficient HIV vaccine.

    Keywords: Vaccine, HIV-1, LDP12, Immunization, BALB, c, Nef-MPER-V3V3
  • Mohammad Javad Abdi, Parsa Yosefi Chigan, Zahra Eslamirad*, Reza Hajihossein, Azam Ahmadi Pages 43-48

    Giardiasis is a worldwide infection of the small intestine. The causative agent of this disease is a flagellate protozoan called Giardia. It is only transmitted by mature cysts. It is important to identify the geographical distribution of Giardia intestinalis assemblages and genotypes in order to determine their transmission pattern in each region of the country. Therefore, the present study was performed to determine the predominant Giardia assemblage in human samples in Arak.

    Materials & Methods

    Fecal samples with severe contamination to Giardia were collected from laboratories affiliated to Arak University of Medical Sciences and Giardia cysts were isolated by flotation method and then DNA extraction was performed by phenol-chloroform method on these samples. The extraction product was used in the PCR reaction based on the identification of the β-giardin gene.  Finally, the product of PCR reaction was sent to the sequencing.

    Results

    In this study, 25 samples of Giardia-infected feces were examined by PCR method and 12 of PCR reaction products were sent for sequencing. Ten isolates were 98% similarity to LC508640.1 sequence and two isolates were 97% similarity to JN616244.1. These isolates were recorded in GenBank (MT584765- MT584776). Results of current study showed assemblage A of Giardia intestinalis is the dominant in Arak.

    Conclusion

    The assemblage of all isolates that obtained from current study was matched with genotype A. Given that assemblage A is mostly contaminating humans and other mammals, it seems the transmission of Giardia is zoonotic in Arak city.

    Keywords: Anthropozoonotic, Assemblage, Arak, Zoonotic, Giardia, Genotype
  • Farhang Hooshmand, Mohammad Shojaei, Karamatollah Rahmanian* Pages 49-56
    Background

     Dyslipidemia is a well-recognized and preventable risk factor for Coronary heart disease (CHD). The aim of this population-based study was to determine the prevalence of dyslipidemia and its some related factors in urban adults in Jahrom, Iran.

    Methods

     This cross-sectional study was conducted among 891 adult aged 30 years or older in urban population in Jahrom, Fars province, Iran. Data such as sex, age, education level, marital situation, and body mass index (BMI) were collected. The p< 0.05 was considered as statistically significant.

    Results

     Overall, the prevalence of dyslipidemia was 78.1% (95% Confidence Interval: 75.4-80.8%) in the participants. The prevalence of hypercholesterolemia, hypertriglyceridemia, high low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and low high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) was 46.8%, 40.0%, 41.6%, and 42.8%, respectively, among in study subjects. The prevalence of dyslipidemia was significantly higher in women (83.6%) in compare to men (71.5%, p= 0.001). Sex (female), overweight and obesity, were risk factors for dyslipidemia.

    Conclusion

     Dyslipidemia is a major health problem in south of Iran. Therefore, screening programs should be carried out in the urban area of Jahrom for early detection of dyslipidemia. Focusing on overweight and obesity are essential to changing lifestyles among subjects with dyslipidemia.

    Keywords: Sex, Obesity, Lipoprotein, Risk factor, Jahrom